ToplumDusmani.Net V2

Kültür ve Sanat Portalı

Tuesday, Sep 24th

Son Guncelleme09:38:41 AM GMT

Nerdesin: Kişi Kirsten Dunst


Kirsten Dunst

e-Posta Yazdır

Reklamlar

Kirsten DunstKirsten Dunst, 30 Nisan 1982’de New Jersey’de dünyaya geldi. Hayatının büyük bölümünü kamera karşısında geçirdi. Daha üç yaşındayken bir Ford reklamı sayesinde kamerayla tanışan Dunst, 1989 yılına kadar modellik yapmayı ve reklam filmlerinde rol almayı sürdürdü.


1989’da Woody Allen’ın “New York Stories”inde aldığı ufak rol sayesinde sinema dünyasına adım atan Dunst, bu rolü sayesinde 1990’da “ Bonfire of the Vanities ” isimli film için teklif aldı. Tom Hanks’le birlikte rol alan küçük aktris filmde Hanks’in kızını canlandırıyordu.


1993 yılında o zaman 11 yaşında olan Dunst’a “Interview with the Vampire”da Claudia’yı canlandırmak üzere elemelere katılması teklifi yapıldı. 5000’in üzerinde adayın katıldığı elemelerde, yönetmen Neil Jordan’ın tercihi Dunst’tan yana oldu. Bazı sinemaseverler, Dunst’un filmdeki abartılı performansından hoşlanmasalar da Dunst, Brad Pitt’le öpüşme sahnesi dışında rolünden son derece hoşnuttu.


“Interview with the Vampire”la yakaladığı başarıya, aynı yıl rol aldığı “Little Women” filmindeki uçarı Amy rolündeki başarısı da eklenince aktris kendisini Hollywood’un önde gelen çocuk oyuncuları arasına kabul ettirdi.


1995 yılında, başrolünde Robin Williams’ın yer aldığı fantastik macera filmi “Jumanji” de Judy Shepherd karakterini canlandıran aktris, pek çok çizgi filmde de seslendiricilik yaptı. Bunlar arasında 1997 yılı yapımı “Anastasia” da bulunuyordu.


Aynı yıl Barry Levinson’ın başarılı filmi “ Wag the Dog”da önemli bir rol üstlenen Dunst, 1998 yılında da “Small Soldiers” isimli aksiyon-bilim kurgu filminde Christy Fimple rolüyle kamera karşısına geçecekti.


1999 yılı, Dunst’un kariyerinde önemli bir dönüm noktası oldu. Çünkü artık çocuk rolleri yerine genç kadın rolleri için teklifler almaya başlamıştı. Michael Patrick Jann’ın yönettiği komedi filmi “Drop Dead Gorgeous”ta küçük bir kasabanın güzellik yarışmasına katılan Amber Atkins’i canlandırdıktan sonra, Michelle Williams ile birlikte rol aldığı “Dick”te Watergate Skandalını su yüzüne çıkaran genç kızlardan biri olarak rol aldı.


2000 yılı Teen People’s dergisinin “21’inin altında 21 ateşli güzel” i arasında gösterdiği Dunst’ın sinema kariyeri için önemli bir yıl oldu. Jeffrey Eugenides’ın bir öyküsünden Sofia Coppola tarafından beyaz perdeye aktarılan “ The Virgin Suicides ”daki Lux Lisbon performansı pek çok eleştirmenin dikkatini çeken Dunst, “ Bring It On ” ( Gençlik Ateşi ) filmindeki rolüyle de başarısını pekiştirdi.
2000 yılı Temmuz ayında Los Angeles’taki Notre Dame Lisesi’nden mezun olan aktris, 2001 yılında gösterime giren “Get Over It” ( Herkes Onu İster ) filminde terk edilmiş aşık Berke Landers’in derdine deva olan küçük kız kardeş Kelly Woods’u canlandırdı. Ardından John Stockwell’in yönettiği “Crazy/Beautiful” isimli romantik film ile Peter Bogdanovich’in “The Cat’s Meaw” isimli gerilim filminde rol alan aktris 2002 yılında Marvel Comic'in sevilen çizgi karakteri "Spider Man"in sinema uyarlamasında Örümcek Adam / Peter Parker'ın aşık olduğu Mary Jane Watson rolüyle kamera karşısına geçti.


Sam Raimi'nin yönettiği filmde Tobey Maguire ve Willem Dafoe ile birlikte rol alan aktris 2004 yılında gösterime girmesi planlanan "Spider Man 2"de de aynı rolle hayranlarının karşısına çıkacak. Dunst'un son çalışmaları arasında " Axis " (2002) ve " Levity " (2003)isimli filmler bulunuyor...


Filmografi-Yıl-İsim-Rol


2007 Spider-Man 3 (Örümcek Adam 3) Mary Jane Watson
2006 Marie Antoinette Marie Antoinette
2005 Elizabethtown Claire Colburn
2004 Wimbledon Lizzie Bradbury
Spider-Man 2 (Örümcek Adam 2) Mary Jane Watson
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Sil Baştan) Mary Svevo
2003 Mona Lisa Smile (Mona Lisa Gülüşü) Betty Warren
Kaena: The Prophecy Kaena
Levity Sofia Mellinger
2002 Spider-Man (Örümcek Adam) Mary Jane Watson
2001 The Cat's Meow Marion Davies
Crazy/Beautiful (Çılgın Güzel) Nicole Oakley
Get Over It (Herkes Onu İster) Kelly Woods/Helena
2000 Deeply Silly
Bring It On (Gençlik Ateşi) Torrance Shipman
Luckytown Lidda Doyles
The Crow: Salvation Erin Randall
All Forgotten Zinaida
1999 Dick Betsy Jobs
Drop Dead Gorgeous Amber Atkins
The Virgin Suicides (Kaybolan Hayatlar) Lux Lisbon
The Devil's Arithmetic Hannah Stern
1998 Fifteen and Pregnant Tina Spangler
The Hairy Bird Verena von Stefan
Small Soldiers Christy Fimple
1997 Wag the Dog (Başkanın Adamları) Tracy Lime
Anastasia Young Anastasia
Tower of Terror Anna Petterson
True Heart Bonnie
1996 Mother Night Young Resi Noth
1995 Jumanji Judy Shepard
1994 Little Women (Küçük Kadınlar) Younger Amy March
Interview with the Vampire (Vampirle Görüşme) Claudia
Greedy Jolene
High Strung Young Girl
1990 The Bonfire of the Vanities Campbell McCoy
1989 Kiki's Delivery Service Kiki
New York Stories Lisa'nın kızkardeşi

Filmografi

Örümcek Adam 4 · Spider-Man 4 (2011) Mary Jane Watson
All Good Things (2009)
Örümcek-Adam 3 · Spider-Man 3 (2007) Mary Jane Watson
Marie Antoinette (2006) Marie Antoinette
Elizabethtown (2005) Claire Colburn
Örümcek Adam 2 · Spider-Man II (2004) Mary Jane Watson
Sil Baştan · Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2003) Mary
Mona Lisa Gülüşü · Mona Lisa Smile (2003) Betty Warren
Örümcek Adam · Spider-Man (2002) Mary Jane Watson
Çılgın/Güzel · Crazy/Beautiful (2001) Nicole
Herkes Onu İster · Get Over It (2001) Kelly Woods
Gençlik Ateşi · Bring It On (2000) Torrance Shipman
Luckytown (2000) Lidda Doyles
All Forgotten (2000) Zinaida
The Virgin Suicides (1999) Lux Lisbon
Küçük Askerler · Small Soldiers (1998) Christy Fimple
Jumanji (1995) Judy Shepherd


Cevaplar (0)Add Comment

Cevap yaz
daha küçük | daha büyük

security code
Lütfen görüntülenen karakterleri yazınız


busy