Olay örgüsü ;
Bir grup "eÅŸkıya" samuray bir daÄŸ köyüne yaklaşır. EÅŸkıyabaşı (Shinpei Takagi) bu köyü daha önce de yaÄŸmaladıklarını farkeder ve birkaç hafta içinde yeni arpa hasatı yapılana kadar saldırmamanın daha iyi olacağına karar verir. Köylülerden birisi tesadüfen bu konuÅŸmaya kulak misafiri olur. Köylü bu kötü haberi köye getirince köylüler hasatlarını eÅŸkıyaya vermekle, karşı çıkmak arasında kararsız kalırlar. Hengâme içinde köyün yaÅŸlısı Gisaku'ya (Kokuten Kodo) akıl sormaya giderler. Gisaku, köyün savunmasına yardımcı olacak samurayları kiralayarak karşı çıkmalarını öÄŸütler. Samurayların pahalıya geleceÄŸini ve genç köylü kızlarının peÅŸine düÅŸeceÄŸini düÅŸünen bazı köylüler bu öneriden rahatsız olur ama baÅŸka bir seçenekleri olmadığını anlar. Yoksulluk içinde olan köylülerin samuraylara karın tokluÄŸundan baÅŸka bir teklif götüremeyeceklerini anlayan Gisaku köylülere "aç samuraylar bulmalarını" söyler.
Kasabaya inen köylüler baÅŸlangıçta istedikleri samurayları bulmakta baÅŸarısız olurlar. Günde üç öÄŸünden baÅŸka bir ücret ödeyemeyecekleri için her sordukları samuray tarafından, bazen oldukça sertçe, terslenirler. HerÅŸeyden umutlarını kestikleri bir anda, yaÅŸlanmakta olan bir samuray olan Kambei Shimada'nın (Takashi Shimura), bir hırsız tarafından rehine olarak alınan küçük bir çocuÄŸu kurnazca ve ustalıkla kurtarmasına tanık olurlar. Bu olaydan çok etkilenir ve Kambei'ye köylerini savunması için yardım etmesini rica ederler ve Kambei kabul eder. Kambei daha sonra teker teker, her biri farklı yeteneklere ve kiÅŸiliklere sahip beÅŸ efendisiz samurayı (ronin) daha köyü savunmak için kendisine katılmaya ikna eder. Hernekadar baÅŸlangıçta Kambei köyü savunmak için yedi samuray gerektiÄŸine karar verse de zaman daraldığı için beÅŸ arkadaşıyla kasabayı terkederek köye doÄŸru yola çıkar. Kambei'in daha önce geri çevirdiÄŸi, soytarı kılıklı sözde samuray Kikuçiyo (Toshirō Mifune), karşı çıkılmasına raÄŸmen köye kadar grubu takip eder.
Samuraylar köye vardıklarında, köylüler korku içinde evlerine saklanarak, sözde tehlikeli bu savaÅŸçılardan kendilerini ve kızlarını korumaya çalışır. Köyü savunmak için hemen hemen hiçbir karşılık almadan yardıma gelen samuraylar bu soÄŸuk karşılamayı hakaret kabul ederek köyün yaÅŸlısından bir açıklama yapmasını isterler. Birdenbire alarm çanı çalmaya baÅŸlar ve eÅŸkıyanın geri döndüÄŸünden korkan köylüler saklandıkları yerden çıkarak yeni gelen samurayların kendilerini korumaları için yalvarmaya baÅŸlarlar. Sonradan, samurayların peÅŸinden gelen Kikuçiyo'nun alarm çanını çaldığı anlaşılır. Kikuçiyo, köye geldiklerinde karşılama yapmayan ama ardından samuraylardan yardım istemeye giden paniÄŸe kapılmış köylüleri paylar. İlk olarak burada Kikuçiyo aslında hödükçe tavırlarının ardında zekâ parıltıları olduÄŸunu gösterir. Altı samuray sembolik olarak onu da aralarına alır ve "yedi samuray"dan oluÅŸan grubu tamamlarlar.
KuÅŸatma için hazırlıklarını yapan köylüler ve kiraladıkları savaÅŸçılar yavaÅŸ yavaÅŸ birbirlerine güvenmeye baÅŸlar. Ancak, samuraylar köylülerin geçmiÅŸte savaÅŸtan kaçarken köyden geçen samurayları öldürdüklerini ve zırhları ile silahlarını çaldıklarını anladıktan sonra çok ÅŸaşırır ve hiddete kapılırlar, hatta içlerinde en sakin ve profesyonel olan Kyūzō (Seiji Miyaguchi) içinden köydeki herkesi tek tek öldürmek geçtiÄŸini söyler. Her zaman soytarıca davranışlarda bulunan Kikuçiyo ise köylülerin hayatta kalmak için verdikleri çabayı gözardı eden ve savaÅŸçı sınıfın verdiÄŸi gözdağı ile zarara raÄŸmen yaÅŸamaya çabalayan bu insanları anlamamaları nedeniyle samurayları kınar, bu sırada da aslında bir çiftçinin oÄŸlu olduÄŸu gerçeÄŸi ortaya çıkar. "Bunları bu hâle kim getirdi?" diye sorar. "Siz getirdiniz!" dedikten sonra samurayların duyduÄŸu hiddet utanca dönüÅŸür. Bu durumun ortaya çıkması ile oluÅŸan patırtıdan endiÅŸelenen Gisaku herhangi bir sorun olup olmadığını sorunca, Kambei tevazuyla bir sorun olmadığını söyler. Herhangi bir husumet beslemeden samuraylar hazırlıklara devam eder ve ailesi haydutlar tarafından öldürüldüÄŸü için ölmek istediÄŸini haykıra haykıra söyleyen yaÅŸlı bir kadınla pirinçlerini paylaÅŸarak köylülere karşı merhamet gösterirler.
Köyün savunması için hazırlıklar hızla sürer, bazı yerlere duvarlar örülür, engeller konur ve köylülere savaÅŸ için eÄŸitim verilir. Samurayların en genci olan Katsushirō Okamoto (Isao Kimura), babası tarafından samuraylardan korunmak için erkek çocuk kılığına sokulan, köylülerden birinin kızı ile bir gönül iliÅŸkisine baÅŸlar.
Baskın zamanı yaklaşınca üç izci haydut yakalanır ve içlerinden biri eÅŸkıyanın barındıkları yeri söylemek zorunda kalır. Samurayların üçü yanlarında köyden bir kılavuzla baskından önce bir saldırı yapmayı planlar. Birçok eÅŸkıya öldürülür ama samuraylardan biri Heihaçi Hayashida (Minoru Chiaki) ateÅŸli silahla yaralanır. Bu baskından hemen sonra gelen haydutlar samuraylar tarafından kurulan engellere ratlayınca ÅŸaşırırlar ve duvarları aÅŸmaya çalışan ya da su engellerini geçmeye çalışan birçok haydut samuraylar tarafından öldürülür. Ancak haydutların arasında eÄŸitimli savaÅŸçıların sayısı daha fazladır ve üç adet misket tüfeÄŸi vardır. Bu sayede köyü kuÅŸatırlar. Kyūzō kendi başına baskına giderek bu silahlardan birini ele geçirmeye karar verir ve birkaç saat sonra elinde bir silahla geri döner. Kyūzō'nun aldığı övgüyü ve özellikle Katsushirō'dan gördüÄŸü saygıyı kıskanan Kikuçiyo görev yerini terkederek baÅŸka bir silah ele geçirmeye gider. Hernekadar silahla geri dönse de, saldırı anında bıraktığı köylüler saldıran haydutlara karşılık veremez ve içlerinden birçoÄŸu ölür. Kambei haydutları geri püskürtmek için ana mevkiden kuvvet kaydırmak zorunda kalır ve bu sırada eÅŸkıyabaşının buraya saldırmasıyla Gorobei Katayama (Yoshio Inaba) vurularak ölür.
Savunmanın yanısıra samurayların ilk stratejisi, engeller arasında bıraktıkları boÅŸluktan birkaç haydutun girmesine izin vererek mızraklarla tekrar boÅŸluÄŸu kapatıp içeri kapana kısılan düÅŸmanları öldürmektir. Bunu birkaç kere baÅŸarıyla tekrarlarlar. İkinci gece köylülerin savaÅŸamayacak kadar yorgun düÅŸeceklerini anlayan Kambei son ve belirleyici bir çarpışmaya hazırlanmalarını ister.
Geceleyin, Katsushirō'nun gönül hikâyesi ortaya çıkar, baÅŸlangıçta bir kargaÅŸa çıksa da savaÅŸan köylüler için bu aÅŸk macerası bir rahatlama unsuruna dönüÅŸür.
Gün aÄŸardığında ve haydutlar saldırıya geçtiÄŸinde Kambei kalan on üç haydutunda köyün içine alınmasını emreder. Bunu takip eden çarpışmada haydutların çoÄŸu kolayca öldürülür ama EÅŸkıyabaşı bir kulübeye saklanmayı baÅŸarır. Büyük bir ÅŸerefsizlikle saklandığı yerden Kyūzō'yu sırtından ateÅŸli silahla vurarak öldürür. Morali bozulan Katsushirō kahramanının intikamını almaya çalışır ama çılgına dönen Kikuçiyo cesaretle ama gözükara bir ÅŸekilde onun önüne geçerek saldırır ve karnından vurulur. Ölümcül bir yara almasına raÄŸmen Kikuçiyo EÅŸkıyabaşını öldürerek sonunda kendiside ölmeden önce samuray olarak deÄŸerini kanıtlar. Bitkin ve sersemlemiÅŸ Kambei ile Shichirōji (Daisuke Katō) üzgün olarak "yine hayatta kaldık" der ve bu sırada Katsushirō ölen yoldaÅŸlarının üzerine kapanarak aÄŸlar. Sonunda savaÅŸ köylülerin lehine kaznılmıştır.
Hayatta kalan üç samuray, Kambei, Katsushirō, ve Shichirōji köylülerin mutluluk içinde bir sonraki pirinç ekimini yapmalarını seyrederler.Köylüler, kendileri için artık bir önemi kalmayan samurayları görmezden gelmeye baÅŸlarlar. Samuray savaÅŸçı ve çiftçi sınıfları arasındaki iliÅŸki hakkında görüÅŸlerini dile getirir; çiftçiler için savaşı kazanmalarına raÄŸmen kendileri için birÅŸey kazanmamış ve arkadaÅŸlarını kaybetmiÅŸlerdir. "Yine biz yenildik," der Kambei. "Çiftçiler kazandı. Biz deÄŸil." Bu melankolik gözlem Kambei'nin filmin başında söylediÄŸi "hiç savaÅŸ kazanmadım" sözüne yeni bir anlam getirir. Köylülerin neÅŸe ile ÅŸarkı söyleyerek yaptıkları ve hayatta kalmak için verdikleri el emeÄŸi savaşı yenip hüküm sürmeye devam eder ve tüm savaÅŸçılar aslında yenilmiÅŸ taraf olarak kalırlar.
Yedi Samuray ;
- Kambei Shimada 島田勘兵衛 (Takashi Shimura) — Grubun lideri ve köylüler tarafından "iÅŸe alınan" ilk samuray, bilge ama savaÅŸ yorgunudur.
- Gorōbei Katayama 片山五郎兵衛 (Yoshio Inaba) — Kambei tarafından gruba alınan ikinci samuray. Yetenekli bir okçudur ve Kambei'nin yardımcılığını yapar. Köyün savunmasını oluÅŸturan planın ana hatlarını belirler.
- Shichirōji 七郎次 (Daisuke Katō) — Üçüncü samuray. Bir zamanlar Kambei'nin yardımcısıdır. Kambei tesadüfen kasabada karşılaşınca görevi kabul eder.
- Heihachi Hayashida 林田平八 (Minoru Chiaki) — Gorōbei tarafından gruba alınan dördüncü samuray. ArkadaÅŸ canlısı ama daha az yetkin bir samuray. DüÅŸmanla karşılaşınca sevimliliÄŸi ve nüktedanlığı sayesinde grubun morali yükselir.
- Katsushirō Okamoto 岡本勝四郎 (Isao Kimura) — BeÅŸinci samuray. Aristokrat bir aileden gelen ve Kambei'nin öÄŸrencisi olmak isteyen, henüz kan dökmemiÅŸ genç bir samuray.
- Kyūzō 久蔵 (Seiji Miyaguchi) — Altıncı samuray. Gruba katılmak için Kambei'nin teklifini baÅŸlangıçta reddeder ama sonra fikrini deÄŸiÅŸtirir. Ciddi, duygularını belli etmeyen bir yüz ifadesine sahip olan bu samuray büyük bir kılıç ustasıdır ve Katsushirō saygısını kazanmıştır.
- Kikuchiyo 菊千代 (Toshirō Mifune) — Grubun yedinci üyesidir ve aslında bir samuray deÄŸildir. Sahte asalet belgesi ile samuray taklidi yapar ama sonunda gerçek deÄŸerini kanıtlar. Dakikası dakikasına uymaz ve maymun iÅŸtahlıdır. Samurayların arasında köylüler ile en yakından baÄŸ kuran ve durumlarını anlayan odur. Her zaman gösteriÅŸ peÅŸindedir ve kılıcı diÄŸer herkesten daha uzundur.
Film Hakkında Notlar ;
